onsdag 27 mars 2013

Nu ryker porslinet!

Eftersom jag hittat tillbaka till min skaparlust har jag bestämt att här skall det provas på grejer!

Porslinsfärg: Nu ryker mina vita tråkiga ikea koppar och de skall råka ut för en färgexplosion, cerist, blått och limegrönt! Övrigt porslin kanske också får sätta livet till ;) får se hur det går med muggarna först.

Akrylfärg: Blev inspirerad av Malva och vill också prova på att måla så, jag är ju alltid så kontrollerat TRÅKIG så nu skall det verkligen kladdas med färg!

Tusch/akvarell: Mönster har vi provat på i skolan, vad kan man använda mönster till? Jo man kan skapa tavlor och en lamineringsmaskin äger jag också en så det får bli glasunderlägg!

Dikter har vi skrivit och tänker samla ihop dem och skriva dem någonstans eller sätta dem i ramar eller??? ja nått får jag hitta på!

Att mäta människor är kul, funderar på att göra en mätsticka på väggen.

Oj oj oj vad jag vill göra grejer, hur skall tiden räcka till? Just det ja :)...vi har ju tid denna vecka och lite på nästa...lite tid till att läsa kurslitteratur, lite tid till att blogga och  mycket tid till att SKAPA :)




Reflektion V. 12

Vad har vi då gjort denna vecka?

Jo vi har diskuterat boken Barnsbildskapande, teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser av Ulla Löfstedt. Vi har också tittat på en film "My kid could do that". Den handlar om en liten flicka (Malva) som tog konstvärlden med storm och olika konsekvenser som detta skapade. Vi skulle också titta på TED och Sir Ken Robinson "School kills creativityhttp://youtu.be/iG9CE55wbtY. Väcker tankar och funderingar, vad är det egentligen vi gör? för vem? och vad är syftet? vad tjänar vi och andra på detta?

Denna vecka fick vi också i uppdrag att ta reda på var jag kan om olika material och tekniker inom bildämnet. Vi skulle skapa vår egen kanon (hehe, det är lustigt att ett ord kan betyda flera saker) och lägga på bloggen tillsammans med flera olika lärande sekvenser (min heter bildlärare uppgift v. 12). Efter att ha slitit med detta som en hund på natten blev det lite av en besvikelse att vi skulle skapa en bok om detta (jag trodde att vi i klassen skulle byta böcker med varandra). Eller ja besvikelsen kom väl mer när vi skulle köra igenom boken i Lamineringsapparaten och vi INTE skulle klippa upp den! Det visade sig att vi skapat en tidskapsel (kul) och som detta sig bör var vi ju också tvungna att gömma den också! Detta måste ju vara på ett hemligt och SÄKERT ställe och vad passar väl bättre än på ett bibliotek långt långt nere i arkivet? Ut o leta vetja! ;).

Så vad har jag lärt mig av detta? Vad har jag lärt mig av kursen? Jag måste säga att jag varit fastlåst i mitt tänkande att herre gud jag kan ju inget om tekniker och material! Eller om bildanalyser och samtidskonst! Men ju mer kurslitteratur, material och teknikböcker jag läser desto mer kommer jag till insikt att jag kan ju en massa! Ok jag skall väl erkänna att jag kan en del allmänna tekniker och vanligt använda material, sådant jag själv lärt i skolan eller lärt mig genom att skapa hemma. Jag har börjat koppla samman olika kunskaper och kommer till fler och fler insikter.

Att arbeta som bildlärare (för mig) handlar inte längre om att kunna olika tekniker och material. Detta kan jag läsa eller prova mig till, om detta inte hjälper kan jag faktiskt rådfråga mer kunniga personer (exempelvis personalen på den konstnärsaffär där jag brukar köpa mitt material) eller utan mer om vad jag kan och vill göra tillsammans med mina elever. Att kreativitet och fantasi hör ihop med skapandet och vi vuxna kan vara medskapande i barns bildskapande. Vi kan ge vägledning, dela vår erfarenhet, utmana barn och vuxna, öppna upp för olika uttrycksformer, förmedla glädjen för olika typer av skapande och mycket mycket mer. Vet inte om allt blev lite snurrigt nu. Det är ganska svårt att få ner mina tankar här på bloggen.

Har varit tveksam till denna kursens upplägg eftersom jag trodde att vi skulle få en mer traditionell utbildning men inser att vi inte kommer att bli serverade med gör si eller gör så eller tänk så här, vi måste själva hitta vem vi vill vara och vad vi vill göra och vad vi behöver och vad vi kan. Någonstans på vägen är det lätt att tappa bort sig själv i utbildningen och då blir man en i mängden eller en som skall passa in i mallen. Jag måste erkänna att jag varit borttappad! Både på lärarutbildningen och i livet i övrigt! Vem är jag? (kvinna, mamma, Camilla, kock, städerska eller?) Vad vill jag? Vad kan jag? (jo det är lätt att tro att man inte kan nått bara för att man inte har namn på det man kan, allt måste bevisas och granskas och kanske också betygssättas?). Hehe nu blev det kanske ännu snurrigare?

Jag har iallafall kommit fram till massor dessa veckor och det som känns helt fantastiskt är att jag har hittat tillbaka till mig själv och min fantasi, kreativitet och energi som jag så länge saknat!Kanske beror det på vårstädning och stor rensning bland allt som vi jordlingar gillar att samla på. Ett hem och ett sinne rent från röra gör mig till en bättre människa (vill jag tro).
Ber redan nu om ursäkt för nästa blogg inlägg, det blir en riktig roman ;), men kände att det var viktigt att skriva och försöka förklara och förstå vad jag lärt mig och hur jag känner.

onsdag 20 mars 2013

Assignment # 4

Förflytta dig mellan punkt A till punkt B. Tag en annan väg tillbaka. Dokumentera.

OBS! Innan du tittar på filmen bör du sänka ljudet eftersom min lilla hund skäller HÖGT! 


Bildlärare uppgift V. 12

























































Några tankar om vad jag behöver som bildlärare, enligt mig själv. Vad som är viktigt för barn och att jag kan   använda mig av olika teorier och forskning kring barns bildskapande och vad jag skulle vilja testa att göra på mina lektioner i framtiden.


måndag 18 mars 2013

Reflektion V. 11

Denna vecka har vi haft bildanalys, föreläsningar, besökt Röda Sten och Världskultur museumet. Vi har arbetat med mönster och tittat/googlat på 10- gruppen, Fassett Kaffe och Andy Worhol. Vi har tittat på mönster i skolbyggnaden och funderat på hur mönster är uppbyggt. Cirklar, kvadrater, rektanglar, trianglar och pentagoner är vanliga mönster i vår omgivning.


Röda Sten




Världskulturmuseumet











Detta mönster har jag skapat och det är inspirerat av naturen, korsord, wordfeud och  broderi. Resultatet blev bra tycker jag men processen hit var ett helvete! Ett svårt mönster att få att passa ihop.
Nästa mönster jag skapade är ett mönster som handlar om symbolspråk och färgerna är inspirerade av Andy Worhol. Den första raden är ett mönster som följer hur människor blir kära, blommor och bin, vi blir kära och svävar på rosa moln, efter detta älskar vi varandra (kanske?). Nästa rad handlar om hur vi kan känna, frågan är om personen jag gillar tycker om mig? Är kärleken verkligen fri? Man kan lätt gå fel i kärlekens labyrint, ett krossat hjärta. Nästa rad gör att mönstret börjar om. Jag hade velat göra ett jätte mönster men det tog mellan 2-3 timmar att bara färg lägga detta lilla mönster
Sedan ville jag ju testa nya mönsterkombinationer
Inspirationen till olika mönster 
  • Röda Sten, jakttorn
  • Andy Warhol
  • Ett y i parantes 
  • Design by nature av Staffan Bengtsson
  • Finna inspiration i och genom naturen
Jag valde att skapa mina mönster på papper och att använda tuschpennor, eftersom jag inte använt mig av detta tidigare på HDK. 


Man kan använda många olika typer av material, färger och former för att skapa olika typer av mönster.

Genom att skapa mönster får man prova sina idèer,  öva problemlösning, få möjlighet att prova olika material, öva sin motorik och genom gå en process och slutföra sin ide oavsett hur resultatet blir.

Vi har också haft sokratiska samtal vilket jag tycker att vi börjar bli riktigt bra på, vi försöker verkligen följa samtalsreglerna, lyssna på varandra, prova nya åsikter, låta varandra prata till punkt och vara observanta på varandra och gruppen. Sokratiska samtal är verkligen en rolig samtalsform och ger deltagarna nya insikter. 

Reflektion V. 10

Denna vecka har varit spännande och samtidigt förvirrande och mycket givande. Vi har läst en bok om Barns bildskapande, teoretiska perspektiv och didaktiska konsekvenser av Ulla Löfstedt och Kobran, nallen och majjen, Roger Säljös kapitel. Den första boken tyckte jag var lite svår att förstå eftersom författaren hoppade runt så mycket i de olika teorierna att jag tillslut inte kunde hålla isär dem (kan bero på att jag inte är så kunnig i detta ämne kanske?) men sedan när jag läste Säljös kapitel i Kobran, nallen och majjen började jag förstå de olika teorierna och vilka didaktiska konsekvenser dessa teorier kan ha. Det som också hjälpt mig att förstå är att vår lärare har berättat om dessa och gett lite exempel som i alla fall för mig fått mig att fatta kopplingar till hur det hela hänger ihop. Sedan har vi ju också diskuterat i våra baslags grupper och detta har hjälpt mig mycket.

Vi har också övat oss i att vara med i- och hålla sokratiska samtal. Detta har lärt mig att lyssna mer på andra och att det som sägs är det viktiga, inte vem som säger det. Att både våga tala men även att våga vara tyst, för att se om någon annan har samma tanke eller åsikt.

Vi hade också under veckan haft workshops. Två ganska enkla övningar som utgår från personernas erfarenhets världar eller närmiljön där man befinner sig, för att skapa inkludering av alla i gruppen.

Att tänka tillbaka på den första dagen då vi började på HDK. Känslor (pastellkrita), ljus/mörker/skuggor (kol), räkna med kroppen som mätinstrument (papper och penna), rita detaljer (blyertspenna), iakta människor som befinner sig i närheten/vad gör de/hur beter de sig? (papper och penna)


Att rita var vi kommer ifrån (papper och penna). Här kan personerna rita olika saker som de kommer att tänka på som exempelvis föräldrarna, förlossning, barnet i magen, staden/samhället de kommer ifrån, symboler för staden, rita landet/flaggan, befruktningsögonblicket, The Big bang och så vidare (detta var vad vi ritade). 


Här öppnar man upp för mångfald av tankesätt och bilder. Inkludering av alla gruppmedlemmar, vi alla kommer någonstans ifrån och här kan det inte bli rätt eller fel. Bilderna blir personliga. Det som jag tänker ta med mig från dessa workshops/föreläsningar är att barn skapar bilder på olika sätt och  med olika syften. Det kan vara för att berätta, för att öva att rita något eller att använda ett symbolspråk. Då kommer man också in på att människor tidigt lär sig att kategorisera (se olika figurer/saker och att  värdera/döma) och se konturer (närhet till varandra/likheter med varandra). Barn har ofta frågor om fint/fult och rätt/fel, vem avgör detta? Vi som vuxna måste öppna upp för andra synsätt. Att våga ha en dialog med barnen om deras bilder. Att också kreativitet, nyfikenhet och processen i bilden/projektet är viktiga och sedan ligger bilden i betraktarens öga, vad ser du? Vad ser andra? Vad ser bildskaparen? Samt att jag vill ta med mig hur jobbiga nya uttrycksformer och nya processer och stress kan vara, något att komma ihåg för framtiden!

söndag 17 mars 2013

Reflektion V. 9

Denna vecka gick inte riktigt som jag tänkt! Såg fram emot våra planerade lektioner med bildanalyser, bildsamtal, föreläsningar, workshops, sokratiska samtal och även ett hemligt studiebesök. Detta kunde jag tyvärr inte delta på eftersom jag låg sjuk i influensan!

Så vad kan man då göra mellan stunderna man tror att man bokstavligen talat kommer att dö??? Jo man kan naturligtvis plugga lite litteratur. Sokratiska samtal av Ann S. Pihlgren blev det för mig. En bok helt i min stil, lätt att läsa, strukturerad, begriplig och med ett intressant innehåll. Personligen behöver jag träna på att verkligen lyssna på andra människor och att det viktiga är inte vem som säger vad utan att det som sägs faktiskt hörs och reflekteras över.

När jag under senare delen av veckan hade lite längre perioder av att inte vara helt död googlade jag en massa om bildanalys.

tisdag 5 mars 2013

Reflektion V. 8

Det var ju det här med fötter och sjukdomar, har haft lite otur den senaste tiden. Men jag har lyckats med att ta mig till Röda Sten, Konsthallen och Världskulturmuseumet. 
Bok:
Jag har läst en intressant och inspirerande bok som heter Design by Nature, interaction between nature and design/architecture in Norway av staffan Bengtsson. Tar med mig tankar, idéer och inspiration som jag fått från boken och använder mig av den nya kunskap jag fått. 

Jag gillar att gå på museum men tycker att det är svårare att motivera mig att gå på gallerier. Varför är det så?

Kanske behöver man inte synas så mycket på museum? På galleri känner jag mig malplacerad och tycker att alla tittar på mig! Inbillning eller inte? det är frågan.
               
Vad vet jag om samtidskonst?  Vad vill skaparen säga?  Vad ser jag? Tänk om jag   missar något, inte förstår eller inte kan se vad det handlar om? Hur bra är det att sätta begränsningar som hindrar min egen utveckling, är det rädsla för något nytt? 
 
         Världskulturmuseumet                                                                     Röda Sten


Genom att våga har man vunnit ganska mycket! 

Mål i framtiden: att våga lite mer!



Min lilla stad 2 & 3

Eftersom mina första försök blev bortstädade, provade jag att sätta upp magneter 
med små budskap.

Tyvärr försvann även dessa fort, men envis som jag är provade jag små Post it lappar och dessa fick sitta kvar och förgyller den lilla staden på olika ställen. 





Gillade att skapa dessa små söta glädjespridare 
(eller jag hoppas att de sprider glädje).

fredag 1 mars 2013

Galleri besök och bok V. 8

Under vecka 8 fick vi två nya uppdrag, det var att gå på galleri och/eller museum och titta på samtidskonst. Vi skulle också hitta en bok som vi skall läsa om något som vi inte kan/vet något om. Jag har varit på Röda Sten, Världskulturmuseet och Konsthallen i Göteborg.

På konsthallen hade de en utställning som jag inte riktigt vet om jag förstår. Utställningen handlade om livet och döden, om material resurser och hur det används eller slösas bort. Som sagt förstod jag inte vad konstnärerna ville visa, men det som hände var iaf att jag började fundera och analysera, och det kan ju inte vara fel!

På Röda Sten hade de en utställning om Graffiti och om hur vardagliga saker kan få en ny innebörd av att man förändrar tingen till saker som inte människor väntar sig att se. Till exempel hade en konstnär målat jakttorn i färgglada kulörer. Graffiti visades när den skapades på stora tjock Tv-apparater men den visades också i ett rum med discokula och UV-ljus, då blev färgen självlysande och det var riktigt häftigt!

På Världskulturmuseet tittade jag på flera utställningar och mina favoriter är A DAY IN THE WORLD, en utställning om att uppleva världen i bilder. Massor med människor har tagit fotografier och dessa visas upp, en del härliga bilder, andra är lite läskiga och en del är mycket intressanta. Jag tittade på JORDLINGAR, ett äventyr för hela familjen som handlar om just människor och vår passion för att samla på saker. Jag tittade också på WIPHALA -IDENTITET OCH KONFLIKT en utställning om stora samtidsfrågor. WIPHALA är en flagga och används av befolkningar i områden kring Anderna i Sydamerika.

Det har varit roligt att vara runt och titta på olika utställningar även om jag känner att jag inte har någon direkt koll, men det kan ju vara så att jag kanske måste gå på fler utställningar för att tänka djupare, annorlundare och analysera mer...

Den bok jag valde heter Design by Nature, interaction between nature and design/architecture in Norway av Staffan Bengtsson. Den är en hyllning till naturen och all inspiration, design och arkitektur som vi människor kan finna i naturen oavsett om det är genom material som furu, ull, sten eller att hitta inspiration från vattendroppar som faller från löv till att bygga utsiktsplatser som är så hissnande vackra att det tar andan ur än...En fantastisk bok som ger mig många tankeställare. Naturen är fascinerande, vi måste ta hand om den (annars kanske naturen tar hand om  oss???). Att hitta inspiration från naturen är något som jag skall och vill ta med mig i mitt fortsatta liv. En helt klart läsvärd bok, även om den är på engelska :)