Just nu håller vi på med ett kursmoment i skolan som heter förändring i det offentliga rummet. I detta moment skall vi fundera över vad vi kan förändra, vad vi vill förändra och göra detta i handling i stadsdelen Frölunda. Jag har varit i Frölunda ganska ofta, under årens lopp, jag har sett hur stadsdelen förändrats både till utseende och människors tolkning om platsen. Frölunda som stadsdel står inför en stor förändring både på gott och ont, men hur vi tolkar det beror förstås på vilket perspektiv vi har.
Det som jag ofta funderat på är de ny byggen som dykt upp i Frölunda under de senaste åren. Husen som byggs ligger ofta både nära vägar och spårvagnen. Vilka kan tänkas vilja bo där? Är det äldre människor som har behov av närhet till affärer, apotek och vårdcentral? Eller är det barnfamiljer som vill underlätta vardagslivet med närhet till förskola, affärer och olika kommunikationer? Eller är det vuxna par som vill ha ett nytt boende med fräsch interiör. Det skulle vara intressant att veta vilka som bor där. Det som jag också funderar mycket på, är den nya
stadsplaneringens avsaknad av grön ytor, det finns fler och fler studier på hur
viktigt det är för alla människor att ha tillgång till grönområden nära sitt
hem. I boken Utomhuspedagogik som kunskapskälla. Närmiljö blir lärmiljö av Lars
Owe Dahlgren, Sverre Sjölander, Jan Paul Strid & Anders Szczepanski från
2007 betonas grönområdenas betydelse för människors hälsa och utveckling.
Det som jag ville förändra i Frölunda är bristen på träd, blommor och gräs i centrum. Jag vet att Frölunda skall få en ny park vid Kulturhuset men räcker det verkligen? Inte för mig så jag hjälper naturen lite på traven.
Har läst. tack så mycket. MG
SvaraRaderaTummen upp!
SvaraRaderaTackar, det var kul fast samtidigt lite skrämmande
RaderaJag önskar att jag hade haft så bra tejp som dig. Jag tyckte om idén att du vilja få in mer grönska i betongen.
SvaraRadera